Bezerics Dani és a Paletta

PALETTA Keszthely, avagy "Gyönyörű friss spárga a szemesei Bánó Sanyi bácsitól"

Ahogy egy Quimby dalban felcsendül: "Voltam Keleten, jártam Nyugaton", ettem Hawaiitól, Los Angelesen, New Yorkon át Indiáig a világ sok helyén. Ettem a legmenőbb malibui beach-bárokban, és ettem "sorstalan utakon", mezítláb, puszta kézzel, szerzetesekkel a földön ülve. Megtapasztaltam, hogy a HOL és MIT mellett, mennyire fontos a HOGYAN eszünk.
Majd a minap megláttam, -hol máshol- a Facebookon, ezt a posztot: "Ki korán kel... avagy nem is indulhatott volna jobban ez a vasárnap. Gyönyörű spárgát kaptunk a szemesi Bánó Sanyi bácsitól, déltől jöhettek kóstolni." És a képen maga Bánó Sanyi bácsi...

Annyira megragadott és annyi minden van ebben a posztban, amit elsőre nem gondolnánk, hogy úgy döntöttem fel kell keresnem Bezerics Danit és a Palettát, mert engem nagyon kíváncsivá tett.

Kíváncsivá tett, mert ösztönösen, vagy tudatosan(?) de ott vibrál a posztban a frissesség, az ember és az étel frissessége, a hála az ételért, a személyesség.
Az, hogy jól kell ennünk, nem csak jót!
Az ételből, amit egyéb elfoglaltságok és minimum telefon nyomkodás közben megeszünk, bekapkodunk,észre sem vesszük, és a testünk életet (transz)formál.  Rá kell döbbenteni magunkat, hogy az "Azzá leszel, amit eszel" mondás, elcsépeltsége ellenére mélyen igaz, és nem mellesleg sok-sok kutatáson alapuló tudományos tény. A mai civilizációs betegségek legalább 70%-a megelőzhető lenne helyes táplálkozással, és egyáltalán nem a félévente, havonta változó trendekre gondolok, hogy lassan minden mentes ételeket kellene fogyasztanunk, hanem arra ami ebben a posztban és a PALETTÁBAN mind benne van:
Fel kell kelni, korán! Mozogni kell, el kell menni az ételért amit megeszünk. De ha már nem tehetjük meg, hogy mi szedjük le, mielőtt megesszük, akkor is legalább a MOZGÁSt meg kellene tartani.

Jó lenne ismernünk honnan származik az étel, és csak megfelelően előállított alapanyagokat használnunk, de ha már ez sem áll módunkban, legalább jó lenne tudatosítanunk, hogy valaki ezt leszedte helyettünk, nekünk, valaki elszállította, megfőzte elénk rakta. Jó úgy enni, hogy közben arra gondolunk, Sanyi bácsinak ezzel mennyi munkája volt, és szépen elrágódni kicsit ezen, szépen LASSAN "rágódni".
A helyesen táplálkozás nem a méregdrága bioboltokban kezdődik, hanem önmagunkban. Egész máshogy transzformálódik bennünk az étel életté, ha tudatosan, hálával esszük és megbecsüléssel. Nem moralizálok, a saját szervezetünk reagál egész másképp az így fogyasztott táplálékra. Egyszerűen így lesz a táplálékból well-being! Nnem Sanyi bácsinak kell jó napot szereznünk ezzel..., bár az is kifejezetten jó mellékhatása a szemlélet váltásunknak.
És persze IGEN, jó lenne mindig FRISS alapanyagokból, frissen készült ételt fogyasztanunk, amit reggel leszedtek, délben ott van az asztalon... Sok-sok szezonális friss zöldséget, és gyümölcsöt! Amitől nincs 'kaja-kóma', nem érezzük ebéd után, hogy mozdulni sem tudunk...
Na de ennyit az én világjáró étel és élet tapasztalataimról, hadd mutassam be most nektek BEZERICS DANIT és a PALETTÁT, mert kihagyhatatlan hely lesz idén nyáron (is!):

Dani te mennyire vagy tudatos a Palettában mindezekkel, mivel értesz egyet és mivel nem a fent említett tapasztalataimból? Mesélj magatokról!

A Palettában a környezetünk ismerete, értékeink feltérképezése és használata egy teljesen átgondolt munka eredménye. Van egy nagyon erős filozofikus lelkülete/töltete a helynek, ami az én személyiségemet is tükrözi. A családom is gazdálkodó, belenőttem ebbe a tiszteletbe, a gazdák, az étel iránt. Évek óta dolgozunk együtt helyi termelőkkel, rezdülésekből ismerjük egymást, nagyon nagy bizalom van köztünk, valódi közösséggé váltunk.
Tudatos a lokáció választás, a miliő, a hangulat. Mi is tovább gondolkodunk, az étkezésen önmagán: egy életérzést szeretnénk formálni a Palettával, ahol mindez a filozófia, szemlélet tapinthatóvá, kézzelfoghatóvá válik. Szeretnénk ha a vendégeink a poharakban, a tányérokon is megkapnák ezt.

Ételeinket a szezonok ihletik. Egy-egy új gazdaság, egy-egy szép tétel, egy régi íz, élmény, hangulat, emlék. azt hiszem sokszor a legszebb gyermekkori emlékeinket szeretnénk a tányéraink hangulatában megmutatni Lacival (Hézl László, executive chef, Paletta). Amikor a vendég behunyja a szemét, egy pillanatra lelassít és megérzi, átéli azt a hangulatot, amit talán utoljára ő is a nagymamája kertjében érzett igazán, az számunkra is igazi katarzis élmény. Ezt a fajta regionális szemléletet, életérzést szeretnénk átadni és továbbörökíten.
Nagyon fontos ügy! Gyermekeink, unokáink, a Balaton jövőjéről, élőhelyünkről is szó van mindebben.

Az ételek mellett pedig nagyon nagy hangsúlyt kapnak nálunk a programok: a péntek esti lassítás, a szombati koncertek, a vasárnapi családi hangulatú ebédek, a gyerekeknek játékok, a kis kedvenceknek apró figyelmességek, igazi Paletta hangulat.

Akkor ha lehetne ilyent mondani, te ösztönösen vagy tudatos.:) Mik voltak a legfontosabb alapjai a Palettának, amikor megálmodtad?

Két nagyon fontos pillérre építünk: - minél több helyi terméket, régiós alapanyagot használunk; a vidék tisztelete és ismerete, a hagyományok megőrzéséből eredően. De mindezeknek makrogazdaságilag is sok pozitív hatása lehet. Szeretnénk ha lenne egy jól működő vidéki életpálya modell, egy összefogás és ha a régió által megtermelt jövedelmet, amennyire csak tudjuk a régión belül tudnánk tartani.

- a másik pillér a térség identitása, az a régiós szemlélet, hogy büszkék vagyunk a saját produktumunkra, nem pusztán hot-dogot vagy hamburgert készítsünk, hanem igyekszünk a nagy trendeket "balatoniasítani" és a hagyományt jó érzékkel innovációval ötvözni.

Így alakluta ki a mára már ismert ételeink, például a Pulled Ponty szendvics, a Manga Laci, a Vizikutya, a Big MEKK, a Bazalt Burger, vagy a bisztróban a rántott Korosajt, a Cigánypecsenye ‘neológ, a marhalábszár pörkölt fenyvesi Angus osso bucoból, vagy a Balatoni Rizlingtorta.

Te mennyire étkezel tudatosan? Mit jelent számodra az étel, hogyan eszel? 
Imádok enni, nagyon szeretek jót enni, nagyon kritikus vagyok, háklis. De magunkkal szemben is próbálok nagyon kritikus lenni. Aki szeret etet! Ez a mi vendéglátásunkra is jellemző. Szívből jön, nagyon szeretjük a szakmát, és tiszteljük. Nagyon szeretjük az embereket vendégül látni, mindig büszkén mutatunk meg egy jó alapanyagból készült finom ételt, ez a mozgatórugója az egésznek.

Nagyon köszönöm Dani, igazán tartalmas élmény volt. Örülök, hogy itthon is rátaláltam egy helyre, aminek lelke van, és ahol nem csak JÓT de JÓL lehet enni. Ami nem csak egy bisztró hanem egy életérzés is, ahova jó visszatérni, ahova jó tartozni. És ahol mindez egyben jelen van a helyben, a személyzetben, és a poharakban meg a  tányérokon is!

 

D.Zs. — umg